Veerle Sloof | Mondkapjes
1569
post-template-default,single,single-post,postid-1569,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Mondkapjes

Dinsdag 21 april,

 

Ik loop altijd graag door het Pieterskwartier in Leiden. Het heeft een knusse uitstraling en je komt er geen enkele grote winkelketen tegen. In tegendeel, het is een verzamelplaats voor kleine lokale ondernemers. Zo passeer ik Studio Zoen ,die mij in het oog sprong door de kleurrijke uitstalling van mondkapjes.

Ade is in de winkel ter plekken zelf deze kapjes aan het produceren als ik haar vraag of ik haar portret mag nemen.  

Ade maakt normaal tassen met haar bedrijf ‘Made by Dede’. Dit doet ze in het pand van Studio Zoen, wat fungeert als atelier, galerij en eigenaar Harm werkt hier ook zelf als chocolatier.  

Aldus Ade: “Met de maatregelen kunnen we mensen niet de winkel in laten, dus is de verkoop van mijn tassen lastig. De eerste week zat ik thuis en was de winkel dicht. Dit ging mij als creatieveling niet goed af. Gelukkig kwam de vrouw van Harm, Anita, met het idee om hier mondmaskers te maken. De verkoop van de mondkapjes vanuit de winkel loopt nog niet heel hard, maar online gaat deze juist wel heel goed. Ik plaatste foto’s van mijn werk op Instagram en vervolgens kwamen er allerlei bestellingen door vanuit Duitsland, België en Engeland. Vooral vanuit Duitsland wordt er veel besteld. Daar zijn er steden waar het verplicht is om er een te dragen als je naar buiten gaat.” 

Momenteel word er in Nederland niet geadviseerd om een mondkapje te dragen. De vraag is of hier zodra de horeca weer opent verandering in komt. Ook is het belangrijk dat de mondkapjes die nodig zijn in de zorg ook deze kant opgaan. Zo zijn alleen FFP2 en 3 mondkapjes bruikbaar in de zorg. Ade maakt haar mondkapjes van stofzuiger-filters, wat blijkbaar heel geschikt is om als niet in de zorg werkende burger te gebruiken. 

Volgens wetenschap in beeld “De beste stofzuigerzakken en -filters voldoen aan de zogenaamde HEPA-standaard. Deze producten worden gebruikt door mensen met een allergie en ze vangen gegarandeerd 99,95% van alle deeltjes op met een diameter zo klein als 300 nanometer.

Dat komt overeen met een masker met FFP3-markering.”  (bron: Wetenschap in beeld)

Wil je een mondkapje van Ade kijk even op haar Instagram @madebydede. Hier kun je gelijk haar tassen bewonderen. Of ga langs bij de winkel studio Zoen aan de Langebrug 41 in Leiden.

 

 

 

No Comments

Post a Comment