Veerle Sloof | Pieterskerkplein
1590
post-template-default,single,single-post,postid-1590,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Pieterskerkplein

 

Op het Pieterskerkplein tref ik een beeld aan dat mij doet denken aan de Franse dorpspleinen. Zo’n plein met een ander tijdsbesef, die ik in mijn jeugd op vakantie maar al te vaak gezien heb.
Op het verder verlaten kerkplein zitten vier heren, waarvan twee op klapstoelen. Deze groep bestaat uit Ben, ook wel bekend als de man achter de meer dan honderd Leidse muurgedichten, Lodewijk, van Antiquariaat Van Paddenburgh, gespecialiseerd in antiquarische fotoboeken, Frank, jurist en eigenaar van uitgeverij Fragment en Uit het Lood en Dick, bedrijfskundige en restaurateur.

Lodewijk was initiator van dit project. Het Pieterskerkplein was altijd een van zijn favoriete plekken. Toen alle horeca sloot in Leiden en zo ook koffiehuis ‘Het Gerecht’, werd dit een vaste plek voor koffie, zon, een frisse neus en een goed gesprek. Voorheen spraken de heren op de maandagochtend af in hun stamkroeg daar om de week te bespreken. De andere drie heren tonen elke donderdagavond hun nieuwverworven boeken, voornamelijk non-fictie. Ze omschrijven zichzelf als boekenjongens. “Noem ons alsjeblieft geen leesclub! Als je al onze boeken bij elkaar zou leggen kun je dit gehele plein vullen.” Dat wil ik maar al te graag zien. Ben vertelt mij over een andere droom met dit plein. Voorheen sierde een gedicht van de Franse dichter Verlaine de wand tegenover de kerk. Sinds deze overgeschilderd is, wil Ben de Nederlandse vertaling hiervan in het plaveisel van het plein laten leggen. “Als je dan de kerktoren in zou klimmen, is het perfect leesbaar. Het is sowieso al een prachtig uitzicht daarboven.” vertelt Ben.

De thermosfles wordt erbij gepakt, een nieuwe ronde koffie en de volgende onderwerpen worden alweer aangesneden. Voor deze heren geen stiltes. Er valt nog genoeg te discussiëren. Hier laat ik het bij, hoe graag ik hier ook zou willen blijven luisteren naar hun gesprekken. Mijn hoofd zit vol en mijn notitieblok ook.

 

 

 

No Comments

Post a Comment