Veerle Sloof | Einstein
1642
post-template-default,single,single-post,postid-1642,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Einstein

Woensdag 13 mei,

De regering heeft aangekondigd dat volgens hun corona-spoorboekje de opening van de horeca geschat wordt op 1 juni, mits iedereen zich aan de regels houdt. Ik wandel door Leiden met de vraag hoe zonder vastgestelde protocollen of een absolute verzekering op deze datum horeca-eigenaren zich hier op voorbereiden.

Tussen de verder lege terrasboten aan de Nieuwe Rijn, staat het netjes 1,5 meter-proof opgesteld terras van Einstein. Een van de bekendste eetcafés van Leiden, waar menig studentenhart is veroverd of gebroken. Ik spreek met Jan, assistent-bedrijfsleider. Einstein zelf wordt duidelijk flink onder handen genomen. Tussen de stapels servies, stof en schoonmaakmiddelen vertelt Jan mij dat ze flink bezig zijn geweest.

“We zitten al 25 jaar in dit pand, er waren nog voldoende klusjes te vinden. We verbouwen de bovenetage, zodat deze ook geschikt is voor het dineren. We kunnen alle ruimte gebruiken als we de maatregelen van Horeca Nederland mogen geloven. We beginnen hopelijk met 30 gasten, maar wellicht wordt het later versoepelt naar 100. Dan komt de ruimte vooral van pas.”

Horeca Nederland heeft een voorstel met coronamaatregelen voor in de horeca, bij de Tweede Kamer ingediend. Of deze maatregelen ook akkoord zijn is nog niet bekend. Bij Einstein zijn ze in ieder geval al voorbereid.

“Als we de hygiënemaatregelen aan moeten houden zoals Horeca Nederland heeft voorgesteld, zullen we minstens één personeelslid in moeten zetten puur op hygiënehandhaving. We hebben nagedacht over de kleinste details, zoals het gebruiken van zakjes peper en zout in plaats van onze gewoonlijke vaatjes. Voor onze terrassen moeten we nog kijken of we een looproute kunnen opstellen. Met meer mankracht als gewoonlijk is het gelukkig wel haalbaar, maar of we met al onze personeelskosten en de kleine bezetting voldoende omzet zullen draaien is nog giswerk.” aldus Jan.

Desalniettemin is Jan erg enthousiast om weer aan het werk te gaan. “Ik werk al 12 jaar in de horeca, ik ben bijna altijd hier. Ook nu we dicht zijn ben ik 20 uur in de week hier aanwezig. Zonder dit zou ik heel onrustig worden. Ik kan niet wachten tot we weer aan de bak kunnen, mits het veilig is natuurlijk.”

In zijn vrije tijd focust Jan zich vooral op sporten, koken en gezond eten, iets wat in de horeca met de vreemde uren best een uitdaging kan zijn.

 

No Comments

Post a Comment